Ars Hamina 2024
Ars Hamina 2024 – kesäkuusta syyskuuhun taidetta moneen makuun!
Ars Hamina 2024 kokoaa Haminan näyttelykesän yhteen. Eri tiloissa hienojen teosten ja taiteilijoiden luovuus pääsee valloilleen ja tarjoaa taide-elämyksen ihan jokaiselle.
Haminan Galleria Ruutikellari
Roopertinkatu 8, 49400 Hamina
kesä-elokuu 5.6. – 1.9.2024
ke–su klo 11–18 (ma–ti suljettu)
syyskuu 6.9. – 28.9.
ke–pe klo 12–19, la–su klo 10–16
Tila ei ole esteetön (portaita).
-
Valokuvanäyttelyssä sukelletaan pää edellä aikamatkalle musiikin vuosiin 1977–2017. Näyttelyyn liittyy myös kotkalaisen Juha Metson julkaisema Tää menee näin – Vuoden biisit 1977–2017 -kirja (Like), jossa paljastetaan biiseistä ja niiden tekijöistä paljon uutta ja yllättävää. Näyttely nimi tulee Pelle Miljoonalta, joka aloitti Olen kaunis-albumiversion sanoilla: ”Hei älä tuu selittää mulle, kuuntele tää juttu, tää menee näin”.
-
Näyttelyn keskeinen teos on hiiltyneestä puusta ja kelosta tehty tilateos Jos suru savuaisi. Sen lähtökohtana on Lapin sodassa 1945 poltetut talot ja kylät. Teos viittaa ihmislajin historiassa toistuvaan sotien tragediaan. Tilateosta säestävät pronssiveistokset, joissa ihmishahmot vaeltavat unenomaisessa, mystisessä maisemassa.
-
Anna Uschanov: Vuosirenkaat
Taiteilija on kiinnostunut metsässä tapahtuvista hitaista ja miltei näkymättömistä muutoksista, ja toisaalta metsäympäristössä näkyvistä nopeista, ihmisen aiheuttamista jäljistä. Maalauksiaan varten Uschanov on havainnoinut puun lahoamista ja katoamista ja yrittänyt paikantaa materiaalissa tapahtuvaa hidasta muutosta. Teokset ja niiden tekeminen ovat yritys hypätä ihmisen ajasta metsän aikaan.
Anni Maajärvi: Metsän osia ja muita vaikutelmia
Näyttely tutkii orgaanisten muotojen ja pintojen kauneutta. Pääroolissa on puu, jota kuvataan eri lähtökohdista. Veistokset, installaatiot ja koruteokset on tehty keramiikasta, tekstiilistä, puusta ja emaloidusta kuparista. Teokset leikittelevät luonnollisen ja epäluonnollisen vaikutelman välillä, ja kutsuvat ajattelemaan omaa metsäsuhdetta sekä luonnon jatkuvaa muutosta.
-
Espoon Taiteilijakilta ry:n ryhmänäyttelyssä Suoja tarkastellaan yksityisiä ja julkisia tiloja. Näyttely rakentuu neljän toisiinsa kietoutuvan alateeman ympärille muotoinaan maalaukset, veistokset, grafiikka, valokuva, sekä installaatiot.
Haminan pääkirjasto
Rautatienkatu8, 49400 Hamina
AULATILA
kesä–elokuu 4.6.–29.8
ma–ti klo 11–19, ke–su klo 11–18
Tila on esteetön.
KASPER-SALI
11.6.–31.8., ma–ti 11–19, ke–su 11–18, 2.9. alkaen avoinna kirjaston syysaukiolojen mukaan.
(Huom! Juhannuksena 21.–23.6. suljettu ja aatonaaton aukioloaika klo 15 saakka.)
Tila on esteetön.
KIRJASTOGALLERIA
kesä–elokuu 5.6.–31.8.
ke–su klo 11–18, ma–ti suljettu.
(Huom! Juhannuksena 21.–23.6. suljettu ja aatonaaton aukioloaika klo 15 saakka.)
syyskuu 6.9.–28.9.
ma–pe klo 11–19, la klo 10–14 (su suljettu)
Tila on esteetön. Pyörätuolia käyttäville asiakkaille kulku rakennuksen takakautta. Ohjeet henkilökunnalta.
-
Esillä kursseilla valmistettuja Vöyrin puukkoja sekä Putkiluupäisiä, korukivihelaisia puukkoja.
-
Haminan kaupungin pysyvässä näyttelyssä Haminan pääkirjastolla, Kasper-salissa on esillä Oiva Toikan lasilintukokoelma, joka sisältää 606 taidelasilintua. Haminan kaupunki vastaanotti lahjoituksena lasilintukokoelman vuonna 2019, kun haminalaiset, nykyisin eläkkeellä olevat yrittäjät Liisa ja Seppo Laine halusivat saattaa elämäntyönä kerätyn kokoelmansa avoimesti yleisön nähtäville.
Professori Oiva Toikka (1931-2019) on suomalaisen lasin suuria persoonia. Toikan mielikuvituksellinen, rikas ja rohkea lasitaide poikkeaa pohjoismaisen muotoilun valtavirtauksista. Lasitaiteen mestarin suunnittelemat uniikit linnut on lasinpuhaltajien toimesta jok’ikinen valmistettu käsityönä, sulasta lasimassasta, käyttäen suupuhallustekniikkaa. Tervetuloa bongaamaan oma lempilintusi kokoelmasta!
Päivikki Puonti: Kuuden vuoden runopolku
12.6.–31.8. Päivikki Puonti: Kuuden vuoden runopolku -kuudesta runokirjasta koostettu runonäyttely.
-
Kristiina Sario: Armour
Näyttelyn Armour teemat kietoutuvat myyttisen maskuliinisuuden ja tyttöyden ympärille. Tarina pojasta, josta tulee initaatioriittimäisten koettelemusten kautta mies, elää vahvana mm. eurooppalaisessa kulttuuriperinnössä. Mutta tytöt pysyvät tyttöinä. Sarion temperamaalauksissa tätä asetelmaa ravistellaan.
Antti Nieminen: Unikuvia
Unikuvia-sarja on saanut innoituksen Outi Heiskasen näyttelystä Ateneumissa ja on omistettu hänelle. Veistossarja koostuu paristakymmenestä pienoisveistoksesta, jotka on toteutettu piensarjoina taidegrafiikan tapaan, niin että jokainen teos on uniikki yksilönsä. Antti Niemisen taide on vapaata assosiaatioita: teoksilla on (useimmiten) nimet, mutta kokija saa kernaasti nimetä ne itselleen sopiviksi.
-
Mänttärin sukuyhdistyksen juhlavuoteen koottu, järjestyksessään kahdeksas ryhmänäyttely on mahdollisimman kattava läpileikkaus Mänttärin suvun taiteilijoiden teoksista. Näyttely myös verkkogalleriassa: niinipuu.fi.
Näyttely kuuluu Mänttärin Sukuyhdistyksen 90-vuotisjuhlavuoden ohjelmaan sekä sukujuhlaviikonlopun 20.–21.7. viettoon.
-
Juhlavuosinäyttelyssä on esillä kotkalaisen Mikko Rankin öljyvärimaalauksia ja akvarelleja, uutta ja hiukan vanhempaakin kuvataidetta vuosikymmenten ajalta.
-
Neljän jäsenen taiteilijakollektiivin Ao3@3am Analogue Attraction -näyttelyn kantava teema on aikuiseksi kasvaminen populaarikulttuurin parissa. Teokset suuntaavat katseen syväluotaavasti lapsuuden ja nuoruuden kokemuksiin 2000-luvun alussa ja fanikulttuurin vaikutukseen identiteetin muodostumisessa. Ao3@3am pyrkii luomaan tilan, jossa on turvallista tutkia populaarikulttuurin vaikutusta henkilön kasvuun ja identiteetin muodostumiseen kuvataiteen kontekstissa – tila ilman pelkoa vähättelystä, syyllistämisestä tai häpeästä teemoihin tai tekniikoihin liittyen, mitä kollektiivin jäsenet ovat omalla urallaan sekä opiskeluaikoina monesti kokeneet.
Näyttelykokonaisuus koostuu kollektiivin taiteilijoiden teoksista sekä näyttely kerrallaan kasvavasta interaktiivisesta Hagioskooppi-installaatiosta. Se on kollektiivin muovaama toisinto 2000-luvun alun teinin pyhimmästä piilopaikasta: omasta huoneesta. Installaatio rohkaisee kävijää astumaan tähän aikakapseliin ja olemaan vuorovaikutuksessa sen kanssa. Tavoitteena on, että kävijät voivat tutkia teemoja ja visuaalisia elementtejä, joilla oli suuri vaikutus tuon ikäpolven nuoriin.
Haminan Lipputornin näyttelytilat ja info-piste
Kaivokatu 6, 49400 Hamina
kesä–elokuu 5.6.–4.8., ke–pe klo 9–15, la klo 9–14, su klo 10–14.
Poikkeusaukioloajat Hamina Tattoo- viikolla 29.7.-4.8.
Ma kiinni
Ti klo 9-17
Ke-la klo 9-18
Su klo 10-14
Tila ei ole esteetön (portaita).
-
Taidemaalari Seppo Saukkosen maalauksista eri puolille Haminaa kuratoidussa kattauksessa löytyy mm. Hamina Tattoo-, meri- sekä musiikkiaiheisia töitä. Niitä on tilalähtöisesti valikoitu ja ripustettu esille kolmessa paikassa. Lipputornin ensimmäisessä kerroksessa on esillä mm. Saukkosen Hamina Tattoo -aiheisia töitä. Lisäksi toisessa kerroksessa on mahdollista tutustua Haminan Lippumaailman näyttelyyn.
Suolamakasiinin kesänäyttelytila
Tervasaari, 49400 Hamina
kesä–elokuu 5.6.–4.8., ke–su klo 10–15
Poikkeusaukioloajat Hamina Tattoo viikolla 29.7.-4.8.
Ma 29.7. klo 10-20 (taiteilija paikalla)
Ti 30.7. klo 10-15 (taiteilija paikalla)
Ke 31.7. klo 10-20 ( taiteilija paikalla klo 15-20)
To 1.8. klo 10-15
pe-la klo 10-20 (taiteilija paikalla)
su 4.8. klo 10-15 (taiteilija paikalla)
Tila on esteetön.
-
Taidemaalari Seppo Saukkosen maalauksista eri puolille Haminaa kuratoidussa kattauksessa löytyy mm. Hamina Tattoo-, meri- sekä musiikkiaiheisia töitä. Niitä on tilalähtöisesti valikoitu ja ripustettu esille kolmessa paikassa. Haminan Tervasaaren entisessä Suolamakasiinissa voi nähdä mm. meriaiheisia maalauksia.
Tullimakasiini
Tervasaari, 49400 Hamina
kesä–elokuu 3.6.–31.8., ma–su klo 10–15
Tila ei ole esteetön (portaita).
-
Korvatunturin ulkosatama Tervasaaren Hamina n60.56 e27.18 – satama aikojen alusta – today, historiaa, viihdettä, huumoria, huuhaata Raatihuoneelta 1000000 millimetriä, jokaiselle jotakin -näyttely
Patasen Tullimakasiini, schengen tulli- ja raja-asema, rantakapakka, kirkko ja museo tajoaa vieraille silmänruokaa ja juomaa joka janoon (mm. spesiaali ”joulukusi”-ryyppy). Laiturissa on myös joulupukin punainen laiva (S/S Hyöky / Helsinki sekä muita aluksia mm. M.S. Merikarhu, joka on osa Haminan kaupungin museoiden erikoisempia tiloja. Rantakapakka Pirtubaarin yhteydessä toimii mervintage-tavaran myyntinäyttely, eli ”humpuuki-teltta”. Lisäksi tontilta löytyy mm. Suomenlahden Miinanraivaajien muistomerkki aito merimiina ja Haminan Mursun muistokivi, Suomen kaunein puuvene Myrskyluodon Maija (summalaista tekoa) sekä englantilainen Oolannin sodan soututykkivene Ark Royal. Tullimakasiinissa merellistä nähtävää on kolmessa kerroksessa.
Villa Jaakkola Haminan Reitkallin kylällä
Pitkäkuja 204, 49520 Reitkalli
-
Pariskunta Nuppu ja Ismo Forsmannin tilalta Haminan Reitkallissa löytyy mm. suosittu kesäkahvila Riihikahvila maankuuluine vohveleineen. Maatilamatkailu- ja majoituspalvelujen ohella tila tarjoaa puitteet taidenäyttelyjä sekä tapahtumille ympäri vuoden, vain n. 14 km Haminan Raatihuoneelta luoteeseen.
Seppo Saukkonen: Rakkaudesta maalaustaiteeseen, mereen ja musiikkiin
Taidemaalari Seppo Saukkosen maalauksia Villa Jaakkolan Riihikahvilassa sekä Anttonin juhlatilassa ti 2.7.–su 4.8. Näyttelyn aukioloajat noudattelevat Villa Jaakkolan tapahtumien aikaisia – sekä kesäkahvilan aukioloaikoja.
Reitkallin uusi kyläyhdistys juhlii toimintansa käynnistymistä Villa Jaakkolassa Kamarimusiikkia kyliin -konserttisarjan Etkot Schumannien tapaan-konsertin merkeissä ti 2.7. klo 17.00.
Hamina Tattoo -viikolla ti 30.7. klo 17.30 Anttonin juhlatilassa puolestaan ihastuttaa MPK Lounais-Suomen soittokunnan Käyn ahon laitaa -konsertti.
Galleria Korusalan kesänäyttely
Kuorsalon koulu Vekanpolku 8, 49840 Mäntlahti / Vierasvenesatama 113/ harbour 113
Avoinna 15.6.2024 – 18.8.2024 ti-su klo 13.00–16.00
-
Kuorsalon koulun neljäs kesänäyttely 15.6-18.8.2024. Avoinna ti-su klo 13-16, muina aikoina sopimuksen mukaan.
- Yli 130-vuotiaassa päärakennuksessa on kirjaston lisäksi näyttelytila, jossa esillä kaikki 38 Vuoden Luontokuva 2023-kilpailun palkittua kuvaa.
- 100-vuotiaaseen piharakennukseen avautuu uusi näyttelytila, jossa 48 Aleksander Lindebergin ”Vainolaista vastaan” – printtikuvaa vuodelta 1943.
- Pihastudiossa Hanna Variksen tarinallista grafiikkaa
Lisätiedot: