Mies ja nainen vastakkain lavasteissa. Kuva on punasävytteinen.
Toscan muotokuva Marjukka Tepponen ja Kevin Greenlaw. Kuvaaja: Diego Cashiraghi.

Oopperaa tänä kesänä Haminassa Kaakon Kamarimusiikin järjestämänä

Rauma Festivon alkuperäistuotanto, Toscan muotokuva (kamarisovitus Giacomo Puccinin oopperasta Tosca), aloittaa kolmen esityksen kiertueen torstaina 6.6. klo 18 Haminan Simeon-salista yhteistyössä Kaakon Kamarimusiikin kanssa. Lauletaan italiaksi, tekstitys suomeksi.

Toscan muotokuva kolmelle laulajalle ja jousikvartetille tiivistää Puccinin oopperan tapahtumat puoleentoista tuntiin. Näyttämöllinen kamariversio katsoo teoksen intiimejä sävyjä ja tuo ne iholle. Nimiosan esittää maailmalla Puccini-rooleistaan ylistetty sopraano Marjukka Tepponen. Poliisipäällikkö Scarpiana laulaa amerikkalaislähtöinen baritoni Kevin Greenlaw, ja taidemaalari Cavaradossina on tanskalainen Peter Lodahl. Laura Hynninen langenneen enkelin roolissa maalaa väreiksi ja muodoiksi esityksen osana näkyville sen, mitä
libretto ei lausu ääneen. Toscna muotokuva on Siljamari Heikinheimon ohjaus. Puccinin musiikin on sovittanut jousikvartetille norjalainen Øystein Sonstad.

Ikoniset oopperat tarvitsevat tarkastelua tässä ajassa. Tosca on ajaton verevä nainen, joka on valmis toimimaan ja tekemään mitä vain unelmiensa eteen. Hän ei ole heikko eikä uhri.

Ohjaaja Siljamari Heikinheimo kertoo tarpeesta syventää naishahmojen rooleja:

– ”Suosituissa klassikko-oopperoissa naisen tehtäväksi on useimmiten sisäänkirjoitettu ensin olla miesten halun kohteena ja sitten kuolla traagisesti. Minua kiinnostaa katsoa henkilöhahmoja tuorein silmin ja tutkia kuinka moninaisesti ja rikkaasti oopperan naishahmoja on mahdollista ohjaajan ja esittäjän näkökulmasta tulkita.”

Toscan verevän roolin esityksessä tekee Marjukka Tepponen, joka on tänä keväänä hurmannut niin Kansallisoopperan Karmeliittasisarissa kuin Tampereen Oopperan La Traviatassa. Syksyllä 2024 Tepposella on edessä siirtyminen maineikkaan Semperoper Dresdenin solistikaartiin.

– “Tosca tällaisena ”mini-versiona” onkin oikein kunnon tykitystä alusta loppuun. Tarina on hyvin tiivistetty, mutta tunnelmaan pääsee kaikkien Tosca-hittien kautta. Tästä kamariversiosta tekee erityisen mielenkiintoisen orkesterina toimivan jousikvartetin ja laulajien välitön yhteismusisointi ilman kapellimestaria.”

Kavalan Scarpian roolin laulaa Marjukan oma aviomies, baritoni Kevin Greenlaw.
– “ On aivan erityisen ihanaa tehdä myös oopperaa mieheni kanssa! Tässä oopperassa tosin ollaan hyvin eri puolilla kolikkoa Toscana ja Scarpiana. Pääsemme revittelemään oikein kunnolla yhdessä oopperakirjallisuuden pärisyttävimmistä kohtauksista. Ihanaa, että saamme tehdä kiertueen tällä erityisversiolla legendaarisesta Toscasta!“, Tepponen toteaa.

Toscassa on klassikko-oopperoiden tapaan leiskuvaa rakkautta, synkkää himoa, raakaa väkivaltaa ja monta kuolinkohtausta. Tässä esityksessä Auri Aholan koreografia pyyhkii pölyt liikkeen näkökulmasta erityisesti juuri näissä dramaattisissa käänteistä. Esitystä leimaa myös lavalla nähtävä enkeliä esittävä kuvataiteilija Laura Hynninen, joka maalaa kohtalon, toivon ja tuhon väreiksi ja muodoiksi. Puccinin musiikin on jousikvartetille sovittanut Oslo jousikvartetin sellisti Øystein Sonstad, jolla on nerokas taito saada jousikvartetti soimaan
sinfoniaorkesterin täyteläisyydellä. Esitys toteutetaan ilman kapellimestaria, joten kvartetin soittajilla täytyy niin sanotusti virrata Tosca suonissaan. Niinpä kvartetissa soittavat huippumuusikot Jukka Merjanen, Matti Koponen, Remi Moigneon/Eriikka Nylund ja Samuli Peltonen.

Liput ennakkoon lippu.fi ja ovimyynti 1 h ennen esitystä.

Lisätiedot:
Siljamari Heikinheimo p. 044 284 8085, siljamari.heikinheimo@gmail.com

Kaakon Kamarimusiikki, Jukka Merjanen, p. 040 707 6938, jmerjanen@gmail.com